Repair Café

Weggooien? Mooi niet!

Het KADASTER is een sociale onderneming die investeert in Repaircafé Heist. 

Wat is een Repair Café?

Repair Cafés zijn bijeenkomsten voor buurtgenoten waar je terecht kan voor het herstellen van allerhande voorwerpen. 

  • Je neemt van thuis iets mee wat niet werkt en wat je graag wil proberen te herstellen vooraleer weg te gooien. 
  • Je vrijwillige hersteller gaat aan de slag en legt je uit hoe je kan leren herstellen. Het kan zijn dat hij je kapot stuk kan herstellen, maar het kan ook zijn dat hij het niet kan herstellen, en dan neem je dat terug mee naar huis.
  • Je ontmoet buurtbewoners en kan gezellig iets drinken terwijl je wacht of nageniet.
  • Of je kan ook gewoon gezellig iets komen drinken om het Repair Café Heist te steunen.

Waarom een Repair Café in Heist? We hebben 5 doelstellingen:

  • Onze duurzame doelstelling: we willen reparatie weer als een logische activiteit zien in de samenleving
  • Onze educatieve doelstelling: we willen de reparatiekennis en praktijk die in buurten aanwezig is, te behouden en te verspreiden
  • Onze sociale doelstelling: we willen mensen met elkaar in contact brengen
  • Onze ecologische doelstelling: we willen de afvalberg helpen verkleinen en de CO2-uitstoot beperken
  • Onze artistieke doelstelling: repareren is een vorm van vakmanschap en zichtbaar herstellen kan je kledingstuk of voorwerp omvormen tot een uniek kunstwerk.

Waar is het Repair Café Heist?

Het Repair Café Heist heeft een vaste stek voor maandelijkse openingen in Het Kadaster,
Oude Godstraat, 5, Heist-op-den-Berg (tegenover de muziekacademie)

Het Groot Repair Café vindt plaats in een grotere zaal die telkens voor het evenement bekend gemaakt wordt.


Wanneer is het Repair Café Heist open?

Repair Café Heist opent de deuren elke derde zaterdag van de maand voor herstellingen van klein elektro en textiel: 

20 januari 2024
17 februari 2024
16 maart 2024
20 april 2024
18 mei 2024
15 juni 2024

Tijdens die vaste openingsdagen kan je er terecht tussen 9u. en 13u. voor:

Voor klein electro: een strijkijzer, stofzuiger die niet langer onder garantie valt, kan je laten nakijken vooraleer weg te gooien.

Voor herstellingen aan textiel: we herstellen kapotte kledij, maar doen geen inkortingen van nieuwe kledij of ander werk waarvoor je bij een naaister in de buurt terecht kan.

Eén keer per jaar wordt een groot Repair Café georganiseerd i.s.m. de duurzame Heistenaars. We noemen dit het groot Repair Café, omdat we dan op een grotere locatie zitten en een groter aanbod aan herstellingen bieden. Daar kan je terecht ook voor andere soorten herstellingen zoals fietsen en ICT-materiaal. 

Hoe werkt het Repair Café Heist? 

  1. Je brengt een voorwerp mee dat niet meer werkt en dat je anders zou weggooien, maar nu graag nog een laatste kans (zonder garantie!) op herstel wil geven.
  2. Je legt uit wat er precies kapot is (en je vult ook fiche in)
  3. Je luistert naar de vrijwilliger die je zal uitleggen wat en hoe hij het probeert te repareren. De bedoeling is dat je leert.
  4. Je kan er gerust ook een drankje of hapje nemen van de (h)eerlijkheidsbar. Dit is zelfservice en je betaalt een eerlijke bijdrage.
  5. Als je voorwerp niet kan hersteld worden, neem je het terug mee naar huis in de staat dat het is (geen garantie dat het terugkeert in de staat dat jij het binnenbracht).

Als je voorwerp wel kan hersteld worden, maar niet meteen, bijvoorbeeld omdat er een stuk moet gekocht worden, dan neem je het stuk terug mee en plannen we later een afspraak in.

Als je voorwerp hersteld werd, dan ben jij de held van de dag. En voor de vrijwilliger kan je altijd een vrijwillige gift nalaten in de vrije bijdragendoos.


Een beetje geschiedenis


Wanneer en waar werd het allereerste Repair Café gehouden?

Het eerste Repair Café ooit werd gehouden in oktober 2009, in Amsterdam-West. In 2012 gingen Netwerk Bewust Verbruiken en Repair Together een partnerschap aan met Stichting Repair Café om het concept ook in België op de kaart te zetten. Het eerste Belgische Repair Café vond plaats in september 2012, in Elsene. Na de eerste Brusselse editie volgen een paar maanden later ook Antwerpen.

Hoe is het na die eerste keer verder gegaan?

De voorbije jaren schoten Repair Cafés overal als paddenstoelen uit de grond. Op repaircafe.org/bezoeken/ stonden begin 2019 momenteel meer dan 1800 Repair Cafés in 36 landen geregistreerd. Ook in België heeft Repair Café veel succes. In België zijn er al ruim 250, verspreid over het hele land.